Polsko-Szwajcarska Fabryka Czekolady Suchard SA

ul. Masarska 6-8


Zakład został utworzony w 1925 r. jako filia fabryki w szwajcarskim Neuchâtel. W latach międzywojennych był jednym z ważniejszych przedsiębiorstw przemysłowych w Krakowie. Po II wojnie światowej upaństwowiony, wszedł w skład Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Wawel”. Dawne zabudowania fabryczne dziś nie istnieją.


Początki krakowskiej Polsko-Szwajcarskiej Fabryki Czekolady Suchard SA sięgają roku 1925. Wówczas dwaj przemysłowcy szwajcarscy H. Lax i M. Hoffman utworzyli filię wytwórni czekolady w Neuchâtel, należącej do koncernu Suchard (założonego sto lat wcześniej). W 1928 r. przedsiębiorstwo stało się spółką akcyjną. Fabryka rychło została jednym z najważniejszych zakładów przemysłu cukierniczego w Małopolsce. W latach 30. zapewniała zatrudnienie przeszło 400 robotnikom, dysponowała także świetnym zapleczem technicznym. W 1936 r. pracownicy fabryki wzięli udział w głośnych demonstracjach robotniczych – to właśnie załoga „Suchardu” jako pierwsza przeprowadziła w Krakowie strajk okupacyjny. W latach powojennych zarząd nad zakładem przeszedł w ręce państwa, a w 1951 r. dawna Fabryka Czekolady Suchard SA została włączona do Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Wawel”, produkujących wyroby cukiernicze po dziś dzień w Dobczycach. Dawne zabudowania fabryczne przy ul. Masarskiej zostały rozebrane, obecnie w ich miejscu znajduje się kompleks mieszkaniowy.